Hverdagens gjøremål og fjellets ro – kunsten å skape balanse

DSC_2913Ja hvordan kan vi skape en balanse der vi vil føle oss fornøyd og tilfreds med det valget vi tar. For meg er det ingen vanskelig avgjørelse for hva jeg ville ha valgt. Med travle dager som vi alle stort sett har, er det godt å få reise bort og koble av. På hytta, eller det å pakke sekken og dra til fjels er viktig for meg og min egen helse. Vi har vell alle ulike måter å finne roen på, senke skuldrene og det å kjenne at vi greier å distansere oss fra forventningene vi møter i hverdagen.

Jeg har alltid vært glad i naturen og fjellet, og interessen for friluftsliv har økt med årene. Noe som jeg er glad for, og gode muligheter til. Det er viktig at hver enkelt finner det en trives best med og føler seg komfortabel med.

Jeg føler vi er heldige som har muligheten for å dra til hytta og bruke denne som utgangspunkt for å nå inn i naturen, men jeg tror ikke det er så vanskelig for de som ikke har slike muligheter å finne sin måte å søke ro og koble av på.  Jeg tror det er viktig å skape sitt eget fristed. Kunsten er jo å finne en god balanse i hverdagen. For meg som elsker friluftsliv og fysiske aktivitet er det ikke vanskelig å finne min måte å utfolde meg på. Vi har tilgang på flott natur som jeg bruker aktivt både sommer og vinter.

Vi har alle et eget ansvar for vår helse, og jeg mener at det å komme seg ut i skog og mark er resept for sjela. Jeg vil si at vi her i Norge er flinke til å benytte naturen, og tallene på medlemmer av forskjellige friluftsorganisasjoner har økt de siste årene. Fysisk aktivitet er helseforebyggende  for de fleste livsstilsykdommer og viser i tillegg positiv effekt for psykiske lidelser. For å unngå for mye innesitting er det nok lurt å starte tidlig og få med  barna ut på tur. Jeg og min mann har tatt med barna på ulike typer turer. Alt fra små turer, telt turer, fjellturer, kanotur og bre turer. Barna får positive opplevelser og drar med seg masse gode erfaringer, som de forhåpentligvis vil dra nytte av når de selv skal ut i voksenverden. Da jeg var lita dro jeg masse på turer sammen med min familie, og min tante og onkel tok meg ofte med på fjellturer. Og det vil jeg si at jeg har fått masse gode erfaringer fra. Det som er viktig når en skal ha med seg barn på tur, er at man sammen med barna legger opp og planlegger turen på deres premisser. Tilpasse tempo og lengde. Dette er noe som varierer fra barn til barn og alder. Barna kan være tidlig med på turer, hvis man tilrettelegger turen etter barnets alder og fysisk form. Det er viktig å opprettholde motivasjonen og turgleden. Har man små barn kan man dele turen opp i korte etapper og ha mange pauser med lek. Ha med rikelig proviant og klær etter forholdene. Barn liker ikke å være våte eller å fryse, da kan turen fort bli en negativ opplevelse.

DSC_2333

DSC_4504

DSC_3633

IMG_3803

DSC_3422

P1070570

P1070701

P1070573

Omveier er snarveier til gode opplevelser 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *