Bessedørtinden, topptur i drømmevær

DSC_8009Fjell kan ikke beseires, bare besøkes og det kun når fjellet selv har bestemt seg for å ta imot besøk

Bessedørtinden har vært på ønskelisten lenge, og endelig klaffet det med både vær og fridag. Fjellet ligger som et nydelig monument i sørenden av Okstindan, og er godt synlig fra veien, der det ligger godt inne i Store Bessedørdalen.

 

Bessedørdalen, den hellige fjelldal, ligger i nordenden av Røssvatnet og var starten på dagens eventyr. Vi startet anmarsjen innover dalen i et fantastisk sommervær, en anmarsj som er rimelig lang, men i et utrolig flott landskap. Turen går slakt oppover de første 3,5 km, men da starter også oppstigningen for fullt. Høydemeterne går raskt unna, og vi når etterhvert 1200 moh hvor fjellet virkelig reiser seg mot oss. Etter en rask hvile, starter klyvingen videre oppover den bratte fjellsiden som fra litt avstand ser noe vrien ut. Men fjellet ser ut til å ønske besøk, og veien oppover fjellsiden blir veldig naturlig. På 1400 moh kommer vi til en skarp egg, og her er det bare å gjøre klar klatreutsyret for å komme seg over til andre siden. Traversene går rimelig greit, og etter 2 taulengder vider eggen seg ut og resten av turen til toppen går rimelig greit selv om det er svært luftig rundt oss hele tiden.

Vell oppe på toppen 1562 moh får vi en nydelig utsikt over store deler av Okstindbreen og de andre fjelltoppene. Oksskolten, høyeste topp i Nord-Norge viser seg praktfullt i nord/øst sammen med Okshornet. Kvassnip, Tvillingtindan og Vesttinden stråler mot oss i nord omgitt av bre-isen.

Helt vindstille i strålende sol tar Besendørtinden imot oss, og det blir en lang pause på toppen før vi starter turen hjem, en tur som ble en liten kamp med ca 1 milliard mygg og knott 🙂

12 timer etter vi startet var vi igjen nede ved veien, og kan se tilbake på Bessedørtinden som ligger langt der inne i dalen. Turen var helt klart et stort høydepunkt, og det er store muligheter for at det blir flere turer hit. Vi takker Den Hellige fjelldal for mottagelsen og den flotte opplevelsen.

DSC_7993

IMG_2792

DSC_8008

DSC_8058

DSC_8048

DSC_8072

DSC_8078

DSC_8081

DSC_8089

DSC_8096

IMG_2805

GOPR0256-0001

IMG_2831

IMG_0675

IMG_0659