Fridagen nytes i høstfjellet

 

IMG_1875Stortingsmelding nr 39 2000-2001. Friluftsliv: Friluftsliv er opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse. Utenfor det vedtatte friluftslivbegrepet faller motorisert ferdsel i utmark og på vassdrag, idrett (inklusiv organisert trening) og andre konkurranser- og prestasjonspregende aktiviteter og utendørs aktiviteter i hager, parker og urbane strøk.

Det har blitt en ny trend det å løpe i fjellet. Og gjerne med nye dyre løpesko og treningstøy. De siste to årene har det vært en stor økning med at folk legger sin trening i fjellet og ellers i naturen. Generelt har turistforeningene målt en stor økning de siste årene med turgåere både i skog, mark og på fjellet. Topptur på ski har også hatt en voldsom utvikling. Jeg fikk her en dag spørsmål på hva jeg synes om det å løpe i fjellet og sette rekorder. Jeg personlig har ikke sansen for denne måten å nyte naturen på, men selvfølgelig all ære til de som driver med denne type sport. For meg er friluftsliv det å oppleve det som er rundt meg og nyte rekreasjontiden. Oppleve naturglede, familieturer, nye steder, stillheten, fisking, teltturer, bål, dyrelivet og nyte utsikta. Denne kan ikke jeg se at en vil få oppleve når en kommer løpende oppover i fjellet, og at fokuset er på å trene best mulig.

Vinterfjellene får stadig flere besøk av folk på topptur med ski. Det kan nesten synes som om dette har blitt en motesak, og mange kaster seg på denne trenden. Ofte kan det synes som det er om å gjøre å komme seg fortest mulig til toppen og ha de dyreste og letteste skiene. Selv skulle jeg gjerne hatt meg topptur ski jeg også, men ikke fordi at jeg må på alle toppene rundt omkring, men for å få gode opplevelser.

Å planlegge en turdag lang tid i forveien kan være et sjangsespill med tanke på været, spesielt nå som vinteren er like rundt hjørnet. Men denne dagen klaffet det meste. En lang periode med regn ble avløst av en strålende dag med sol fra skyfri himmel og vindstille. Å avslutte en travel periode på denne måten er helt suverent.

IMG_1866Fantastisk dag ved Litlskardvatnet

IMG_1857

IMG_1860

IMG_0991

IMG_1901Aurora speider utover den flotte naturen

IMG_1883

IMG_1879

IMG_1877

IMG_1891

IMG_1902

IMG_1905

IMG_1845

 

En kommentar om “Fridagen nytes i høstfjellet

  1. Herlige bilder! Snakk om å være heldig med været!! Viser at naturen er vakker uansett årstid…

Det er stengt for kommentarer.