Klatring som friluftslivsaktivitet

IMG_3803Klatring er like gammelt som da menneskene kom til, og når vi kommer til verden som nyfødt barn har vi alledred griperefleksen der og evne til å klatre utvikles svært raskt. Alle barn klatrer, noen er mer aktive og utholdende enn andre. Klatring stimulerer til gode bevegelser og er en god trening.

Vi får ofte spørsmål om når barn kan starte med klatring som aktivitet.  Det kan være vanskelig å si alderen på når barn kan begynne å klatre, da dette er svært individuelt. Det hevdes at for mye klatring på topptau kan redusere barnets naturlige fallrefleks.  Barn trenger først og fremst gleden av å bli stimulert av det naturen har å tilby. Og det er viktig at barn som begynner med taukaltring (topptau) også får oppleve klatring under naturlige forhold, og erfarer hva som er trygt, og hva som utgjør en risiko. Trygghet, lek og bevegelser i naturen eller inne i en gymsal er viktig for små barn. Enkel buldring kan være en fin måte å lære bevegelsene og fall på.

Her i Nord norge har vi mange flotte fjell som kan utforskes både for vandring og klatring. Vi er så heldige som har en sånn fantastisk flott natur rundt oss rett utenfor døra.

Mosjøen klatreklubb har vært inne i en lang periode med lite aktivitet og de fleste gamle pådriverne har ikke vært aktive lenger og noen har flyttet. Vi har i de siste 3 årene forsøkt å få litt liv i klubben med ulike aktivteter for store og små. Og nå forsøker vi å få utefeltetene på plass og tilrettelagt for variert aktivitet. Her i distriktet har vi tre områder som vi har tro  vil fungere utmerket. Og ellers finner vi jo mange fine klatrefjell når vi er ute på våre turer. Men mange av disse blir for langt unna, og kanskje for tungvindt å komme seg til. Målet for klubben er jo at flere finner interessen for klatring, og da må noen klatrefelt være litt mere tilgjengelig. Ca 15 minutter unna byen har vi Klatrefeltet «Marka klatrefelt», som er tilrettelagt og regelmessig i bruk. Langs vefsnfjorden har vi flere område med mange og fine klatrefelt, så målet er å få til god aktivitet her. De boltene som er i dette området er gamle og må kontrolleres før bruk.

Klatring kombinert med friluftsliv er en fantastisk familie aktivitet uansett alder.

IMG_1625På toppen av Åmøydalen

IMG_1627Fin utsikt utover Vefsnfjorden

IMG_1629

IMG_1635

IMG_1641Mange overraskelser å finne på gamle klatrefelt… Det meste man finner må kastes

IMG_1644

IMG_1648

IMG_1649

IMG_1654

IMG_2722De fleste barn elsker å klatre, og bør stimuleres til dette. Små fjell/steiner og trær er perfekte lekeplasser
IMG_0389

En kommentar om “Klatring som friluftslivsaktivitet

Det er stengt for kommentarer.