Majestetiske Stetind – Norges Nasjonalfjell

IMG_1457Ååå fyttirakkern for et fjell, skal vi virkelig opp dit??? Lenge har vi studert Stetinden ved hjelp av bilder og tur rapporter, men å se dette enorme fjellet med egne øyne tar nesten pusten i fra oss.

Planen å bestige Stetinden ble lagt for flere år siden, men av flere grunner har ekspedisjonen blitt utsatt. Denne sommeren bestemte vi oss at nå var tiden inne for å besøke Nasjonal fjellet vårt, og vi tok kontakt med Nordland Turselskap for å høre om de kunne hjelpe oss med å realisere turen. Nordland turselskap responderte raskt, og innen kort tid hadde vi funnet en dato som passet, 10 august 2014 skulle det altså skje.

Vi pakket i bilen og dro Nordover i landet. Heldigvis hadde ferietrafikken lagt seg og da vi nærmet oss Tysfjord fant vi ut at vi skulle ta veien rundt via Skarberget, slik at vi også fikk se Stetinden fra Nordsiden (og faktisk kjøre igjennom den). Vi booket oss inn på «Kroa Di» i Kjøpsvik som anbefales. God service og god mat. Der møtte vi også guiden fra Nordland Turselskap og vi fikk masse gode opplysninger om morgen dagens tur.

Høsten 2002 ble Stetinden kåret til Norges Nasjonalfjell og med sine 1392 moh. står den der stolt og speider over Tysfjord, Lofoten og området rundt. Fjellet er utformet av et stort sammenhengende stykke granitt, som er 1800 millioner år gammel.

Stetinden er et godt synlig landemerke her i nord, og har fra gammelt av vært et kjent seilingsmerke.

Flere av de store fjell pionerne forsøkte i siste halvdel av 1800 tallet å bestige fjellet uten å lykkes. William Cecil Slingsby og Carl Hall måtte begge oppgi sine forsøk, men Carl Hall bygde en varde på fortoppen, og fikk denne oppkalt etter seg. Først i 1910 greide klatrerne Ferdinand Schjeldrup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn å ta seg forbi «Mysosten», som er en koloss av en stein som sperrer ryggen, og videre opp til toppen på det som i dag er normalruten. Flere kjente klatrere som bl.a. Arne Næss har etterhvert funnet flere veier opp til toppen, og fjellet besøkes av mange klatrere hvert år.

Grytidlig morgen etter møtte vi opp på parkeringsplassen under Stetinden. Klokken var 05.30.  Med redusert nattesøvn var det tungt for kroppen å starte fjelltur, men da det er flere folk i fjellet er det greit å få et lite forsprang. Høydemetrene gikk unna og før det var gått 3,5 timer stod vi på Hals fortopp. Her slutter fotturen, og klatreutstyret taes på. For turen fra Hals fortopp til toppen av Stetinden har en del luftige partier, og den beryktede fingertupp traversen, «De ti forbitrede fingertak» er turens mest krevende parti.  Men dette stoppet ikke oss.  For de som ikke er lystne på selve klatringen, kan vi virkelig anbefale fotturen til fortoppen som bare ligger 77 meter lavere en høyeste punkt.

Noen folk synes vi er gærne og spør om vi ikke har høydeskrekk. Andre rister bare oppgitt på hodet, og synes det er en merkelig hobby vi har som springer på alle mulige fjelltopper. Men heldigvis blir denne naturinteresse som oftest  møtt med positive tilbakemeldinger. I forkanten av turen har vi som nevnt tidligere brukt mye tid på å studere ruten (normalruten) med de utfordringer som vi vil møte. Fordelen med forberedelsen er at man vet hva man går til,  noe som gjør at sjansen for å lykkes øker. Selv om turen ikke krever klatreerfaring, merker vi at det var en stor fordel at vi har noe klatreerfaring i bagasjen.

En tur til toppen av Stetinden er overkommelig for fjell interesserte, som er vant til å ferdes i fjellet, og en bør ikke ha for mye høydeskrekk. På toppen belønnes du med en helt fantastisk utsikt

Takk for en strålende tur, og en spesiell takk til Nordland Turselskap og fjellguiden Iraitz Ezkergain som gjorde turen til en flott og trygg opplevelse. Norland Turselskaps motto «På ville veier – i trygge hender» er virkelig beskrivende 🙂

Les mer om guidet tur til Stetind hos Nordland Turselskap

IMG_1445Ferga fra Bognes til Skarberget

IMG_0475Stetinden sett i fra ferga

IMG_0476Nordveggen på Stetinden

IMG_1463

DSC_5366Klokka er veldig tidlig og vi er klare for tur 🙂

DSC_5380

DSC_5370

DSC_5386

DSC_5390Siste sjangs for å fylle vann. Presttinden i bakgrunnen

DSC_5407

DSC_5408

DSC_5409

DSC_5420Snart oppe på fortoppen

DSC_5426Utsikt mot toppen på Stetind

DSC_5425

DSC_5424I trygge hender 🙂

DSC_5436Ferdig med fingertupp traversen, der mysosten sperrer.

Stetind1

IMG_1465Fjellklatrere på vei opp sydpilaren

DSC_5444Yes toppen er nådd 🙂

DSC_5441Gullfisken 🙂

DSC_5449Fantastisk utsikt over Stefjorden

DSC_5475

DSC_5501Gruppen etter oss på vei over fingertupp traversen.

DSC_5504

IMG_1471En velfortjent middag etter en fantastisk dag i fjellet. Vi kommer garantert tilbake 🙂

 

En kommentar om “Majestetiske Stetind – Norges Nasjonalfjell

Det er stengt for kommentarer.