Vandring over fjellene fra Eiterådalen til Bønå – Mamma sitt ønske

IMG_4457For ca 2 år siden begynte min mamma å drømme om å vandre over fjellene fra Vefsn til Bønå. Jeg trodde hun tullet, men hun ga seg ikke og tok det opp flere ganger. De som kjenner oss vet at vi er ikke vanskelig å be på tur, og vi hiver oss raskt med. Jeg husker at jeg sa til mamma at hvis du har tenkt deg over disse fjellene er du nødt for å trene på å gå i fjell terreng og med sekk. Hun svarte jada det skal jeg få til… Jeg husker det siste halve året før turen maste jeg på henne at nå er du nødt for å gå i litt mer fjell terreng. Tror dere hun gjorde det? Nei vi kan vell si veldig lite… Men du verden hvor imponert jeg er over henne, og selvfølgelig er jeg stolt over resten av turfølget mitt også, spesielt minste jenta.

Min bestemor vokste opp hos en godhjertet og omsorgsfull familie i Mosjøen, der hennes stemor opprinnelig kom fra området i Vistenfjorden, og hun har familie på så og si alle nes både inni og utover fjorden. Innervisten er et utrolig flott fjordområde med høye fjell rundt, og nasjonalparken Lomsdal-Visten omringer det hele.

Etter litt planlegging med påfølgende bil logistikk var vi på vei oppover i Eiterådalen og Sandvikbakken. Dagens værrapport var overskyet med lokal tåke og ca 8 grader, helt greit for vandring med forholdsvis tunge sekker. Første stopp og lunch var oppe ved Fjellgården i Skjørlægda. Med kaffekoppen og en matbit i hånda kunne vi bare drømme om blå himmel og god utsikt til Vistmannen og Vistkjærringa der de gjemte seg i tåka. Veien videre bar over myrer og skogsterreng, med retning mot fjellskardelva. Dets mer vi kom opp ble det bare mer og mer trolsk stemning der tåka danset over fjelltoppene, fjellsidene og ned i dalen. Magisk stemning. Mye snø og sen snøsmelting gjorde at flere elver var større enn vanlig, men elvene bar ikke på store problemer.  Vinden økte på og tåken tettet til. Ikke feil å telte her tenkte vi, selv om morgen dagen vil starte med noe bratt stigning opp mot Vistfjellet. Vi fant oss en forholdsvis grei telt plass med ly.

Morgenen etter ble en god frokost inntatt med en utrolig morsom opplevelse. En jerv kom vandrende rett fremfor oss, på ca 100 meter. Den stoppet opp og kikket på oss. Lurte sikkert på hva slags «tullinger» vi var og dro så avsted videre i fjellet.

Blå himmel og sommervær fikk vi ikke før etter oppstigningen hvor vi måtte krysse en del snøpartier. Du verden for en nydelig utsikt vi fikk fra Vistfjellet. Austerfjordvatnan ligger der rett fremfor deg, med den frodige Sørvassdalen mot nord. Finnknean reiser seg majestetisk. Og vi skimter dagens mål Krongelvatnet i det fjerne. Og deler av Austerfjorddalen, som kommer enda bedre til syne når du går videre mot vest. Fra Vistfjellet får vi altså i dag en utrolig god utsikt over store deler av Lomsdal-Visten. Jeg vil anbefale folk å ta denne turen over fjellene, og helst bruke flere dager. Gode fiske muligheter vil du finne flere plasser.

Når vi ankommer nasjonalparkgrensen ved Krongelvatnet sier Sofie på 9 år «at nå har vi krysset Lomsdal-Visten på tvers». Artig kommentar i fra 9 åringen som har blitt en del kjent med nasjonalparken etterhvert. Ved Krongelvatnet vil du finne en åpen gamme hvor det er mulig å overnatte. I tillegg kan Bønå gård kontaktes for å leie en større gamme som også er satt opp. Mens Magne lagde middag slo jeg opp teltet ved en flott plass ved vannet. Mamma og pappa valgte å overnatte inne i gamma. Tøft gjort med tanke på at de sannsynligvis må dele bolig med mus. Tror mamma var så trett og sliten at hun ikke tenkte på det en gang… Hun sov faktisk veldig godt den natta ved Krongelvatnet.

Ruta vi valgte på denne turen var også via Bønnåvatnet som er en forholdsvis bratt nedstigning med en god del steinur som må forseres. Og dette synes jo jeg gjør ruta mer  spennende. Men det er jo ikke alle i mitt turfølge som synes det er like morro. Fra Krongelvatnet kan du også velge en annen rute ned til Bønå, og den sies å være lettere.

Nede på Bønå gård blir vi møtt av svært hyggelig folk med stor gjestfrihet. Vi får tilbud om  overnatting, tilgang til dusj og matlaging. Morgenen etter får vi servert kaffe før vi tar kyst veien hjem til Mosjøen. Vi takker for et hyggelig opphold på Bønå, og anbefaler virkelig denne turen for andre.

IMG_4498Krogelvatnet. I enden ligger det to gammer. Den ene er åpen, og den andre kan leies hos Bønå gård.

IMG_4260Klar til start ved Sandvikbakken i Eiterådalen

IMG_4314Fjellgården i Skjørlægda

IMG_4285

 

IMG_4344Over myrene mot Fjellskardelva

IMG_4355

IMG_4359

IMG_4365

IMG_4378Trolsk stemning i dalen

IMG_4381

IMG_4388

JervJerven besøkte oss på morgenen

IMG_4394På vei opp Fjellskardet

IMG_4400

IMG_4417

IMG_4422Utsikt over Austerfjordvatnan

IMG_4425

IMG_4442

IMG_4454Austerfjorddalen med Lomtjørnan

IMG_4490Vi nærmer oss dagens mål, Krongelvatnet

IMG_4510

IMG_4520

IMG_4524

IMG_4526Imponert 🙂

IMG_4529

IMG_4530

IMG_4545Bønåvatnet

IMG_4551

IMG_4566Fremme ved Bønå gård 🙂

IMG_4573Sofie måtte ta bilde av sauene

IMG_4584

IMG_4586Vi takker for oss, blir nok ikke lenge til neste besøk

IMG_4590Mamma har fått oppfylt sitt tur ønske 🙂 Hva blir neste prosjekt ?

IMG_4593Bønå gård

IMG_4602Aursletta

IMG_4605Vistmannen dukker opp

IMG_4626

IMG_4628De syv søstre sett fra den rette siden 😉

IMG_4632Finnkneet dukker opp

GPS spor Sandvikbakken - Bønå